Alba Merk Embleem

Reparatieverslag ALBA Radio Gramophone, Type: 77, Serienummer: 3628, Bouwjaar: 1931-‘32

Inleiding:

Deze ALBA Radio Gramophone heeft al jaren in de kamer gestaan bij onze zoon René met gezin waar kruipende kleuters aanwezig waren en ook met de handjes het luidsprekerdoek beschadigd hebben en met kleurpotloden door de conus gestoken hebben. Het is ook een manier om de wereld te verkennen met al zijn mogelijkheden. Later worden het hopelijk bekwame radiomonteurs.

Klacht:

Gescheurd luidsprekerdoek vervangen, gaten in conus herstellen en geheel nazien

Radiobuizen bezetting:

H.f.-buis Mullard S4VB (= Philips E452T), detector triode Marconi MH4 (= Philips E424), l.f. eindbuis MAZDA AC/PEN 6 V.A. (= Philips E443N) en dubbelfase gelijkrichtbuis OSRAM UM14 (= Philips 506)

Principe Radio:

3-lamps rechtuit-ontvanger met h.f. tetrode met als functie het zwakke antennesignaal te versterken, vervolgens een triode met als functie roosterdetector die het l.f.-signaal levert en een l.f.-eindbuis die voldoende signaal levert om de luidspreker aan te sturen. De voeding is uitgerust met een dubbelfase gelijkrichter.

Antennekring:

De antennekring is uitgevoerd als een afstembaar bandfilter, vandaar de drievoudige afstemcondensator. In vergelijkbare Nederlandse schema's zie je meestal een enkelvoudige afstemkring als antennekring, dit omdat je met een "tweekringer" een wat grotere versterking kunt bereiken vergeleken met een "bandfilter" toestel. (Info van John Hupse)

Schema:

Nergens op Internet een schema kunnen vinden. Nog bezig in Engeland bij diverse adressen maar dit heeft nog niets opgeleverd. Doordat in het toestel hier en daar wat veranderd is zou een schema erg handig zijn om de radio weer zo te maken zoals de ontwerper het bedoeld had.


Bovenaanzicht ChassisOriginele Luidspreker

Reparatie/Revisie

 • Radiochassis en luidprekerpaneel uitkasten, schoonmaken
 • Alle elektrische contacten gereviseerd en draaiende delen geolied.
 • Alle radiolampen getest. Zwakke h.f. tetrode vervangen door nieuwe Philips E452.
 • Lekke condensator 2,2 kpF/1000 V anode eindbuis vernieuwd.
 • Defect schaallampje vervangen door 3,5 V/.2 A. Aanpassing op spanning met een serieweerstand.
 • Wisselende ontvangst door geoxideerde schakelcontacten. De gehele schakelas los gemaakt zodat zowel de vaste schakelcontacten als de contacten op de schakelas gereinigd konden worden.
 • Hier en daar onbetrouwbare verbindingen opnieuw gesoldeerd.
 • In het onderste gedeelte van de kast is de luidspreker met bekrachtigingsspoel en trafo aangebracht. Luidsprekerdoek bevindt zich aan de voorkant, onderkant en achterkant. Vanwege de slechte staat hiervan deze alle drie vervangen door bijpassend doek.
 • Tevens op 5 plaatsen gaten in conus hersteld m.b.v. ouderwets leukoplast aan beide zijden plakken en tegen elkaar aandrukken. Verrassende weergave na herstel!
 • Beschadigde plekken op kast bijgewerkt. Kast in HG vloeibare antiekwas gezet en uitgepoetst.
 • Toestel proef laten draaien.

Opmerkingen:

 • Daar het schema ontbreekt ben ik als radiomonteur met historische ervaring te werk gegaan en met het meten en visuele inspectie kom je een heel eind. Na reparatie/revisie werkt zowel de radio als de 78-toeren pick-up weer naar tevredenheid.
 • Op de Midden Golf komt Groot Nieuws Radio komt prima door de rechter knop tegen genereren aan te brengen en laat de “Mexicaanse Hond” zich horen. Overdag ook zwakke Engelse en Franse zenders en s ’avonds laten deze zenders zich sterker horen. Hetzelfde geld voor de Lange Golf echter met meer storing. Als antenne gebruik ik momenteel een zinken dakgoot met een lengte van 14 meter.
 • Het is een fraai radio-grammofoonmeubel in Art Deco stijl uit het begin van de dertiger jaren van de vorige eeuw. De voorkant heeft ingelegd geprofileerd hout.
 • Het is een waar genoegen oude 78-toeren platen af te spelen op deze grammofoon met loodzware bakelieten arm. Na 3 platen spelen moet de naald vernieuwd worden.
 • Binnenkort gaat het toestel terug naar onze zoon in België en is daar een nostalgisch pronkstuk in de woonkamer.

78-toeren PlatenspelerOnderkant Chassis


Gecodeerde weerstand 470 Ohm


© 'Radio-Wereld - Havelte, W.H.G. Stuiver, juni 2017