Nostalgie - Historie - Techniek
- Het Interieur -
'Baird Televisor' - 1930
De "Baird Televisor" - bouwjaar: ca 1930 in MUSEUM 'Radio-Wereld' te Diever
Het gelukte de beroemde Schotse wetenschapper John Logie Baird in 1925 voor het eerst draadloos beelden over te brengen door zowel het beeld aan de zender- als de ontvangerkant mechanisch af te tasten m.b.v. de "Nipkowse Schijf".
De "Baird Televisor" was in productie van 1928 tot 1937 en werd op kleine schaal toegepast in Engeland. Het Baird systeem is in Nederland nooit officieel gebruikt maar er werden enige gebouwd door nederlandse radio-amateurs (o.a. Freek Kerkhof en Jan Corver). De "Baird Televisor" was verkrijgbaar in bouwdoosvorm.
Technische gegevens:
Systeem: Baird
Neonlamp: merk Osglim(Baird)
Nipkowse Schijf: 30 gaten, 1 mm x .8 mm
Omwentelingen per min.: 750
Synchronisatie-frequentie: 375
Aantal beelden per sec.: 12,5
Werking:
De neonlamp achter de Nipkowse schijf zet het elektrische video-signaal om in lichtvariaties. De draaiende Nipkow schijf maakt met de 30 gaatjes die er volgens een spiraal in geponst zijn een verticaal beeld bestaande uit 30 lijnen (grofraster-televisie). De snelheid van de Nipkow-schijf en de traagheid van het menselijk oog zorgen ervoor dat wij door de lens het zelfde beeld zien zoals het is afgetast aan de zenderzijde.
De neonlamp en de synchronisatie-inrichting (Phonisch rad van Baird) zijn verbonden met een radio-ontvanger die is afgestemd op de frequentie van de beeldzender.
Door in de lens te kijken wordt het beeld vergroot en zien we een beeld van 3 cm breed en 7 cm hoog. Om beurten kijken!
Voor geluid was men een tweede radio-ontvanger nodig.
© W.H.G. Stuiver, Havelte jan. 2015