De grote uitvinder

EDISON (1847-1931), de tovenaar van Menlo Park

Thomas Alva Edison is de grondlegger van onze moderne samenleving met de vele elektrische apparaten.

Edison werd geboren op 11 februari 1847 te Milan in de staat Michigan in Amerika als zoon van de graanhandelaar Samuel Edison en Nancy Edison Eliot.

Edison is als krantenjongen begonnen in de trein op het baanvak Chicago-Detroit, werd daarna telegrafist en werd later de grote leider van het uitvinderlaboratorium te Menlo Park (New Yersey) en heeft vele (ca 1300) patenten op zijn naam staan.

Edison was vooral een praktische genie en is de uitvinder van de fonograaf (opname/weergave apparaat m.b.v. een wasrol) – 1878, de elektrische gloeilamp – 1879, de cinematograaf (filmtoestel) –1890, hij verbeterde de telegraaf, hij maakt de telefoon geschikt voor dagelijks gebruik, hij bouwde de eerste elektrische centrale en het eerste filmatelier.

Edison heeft de basis gelegd voor de elektra-industrie.50 Year Commemorative Edison Light Bulb – (1879-1929)

In 1929 was het 50 jaar geleden dat Edison de elektrische gloeilamp uitvond. Ter gelegenheid van dit feit is in Amerika een replica gloeilamp uitgebracht met gouden opschrift op de voet en deze eerste bijzondere gloeilamp met verkoolde katoendraad werd op 21 oktober 1929 op het “Festival of Light” in Dearborn (Am.) door Edison gemaakt en daarna beperkt op de markt gebracht voor verkoop. Door de grote economische depressie eind 20-er jaren is er van de verkoop niets terecht gekomen. Daardoor is deze herinneringslamp wellicht het meest geliefde elektrisch object onder verzamelaars, vooral in Amerika.

Deze prachtige replica van Edison’s eerste elektrische gloeilamp heeft een houten voet met daarop de schroefaansluitingen, de hoogte is 17,15 cm en de diameter van de glazen bol is 5,72 cm. De lamp heeft een spiraalvormige kooldraad (verkoold katoen), het glas is kraakhelder en de lamp geeft prachtig nostalgisch licht. De originele eerste gloeilamp van Edison staat tentoongesteld in het Museum of Science te Londen.

Geraadpleegde lectuur: Edison, zijn leven en zijn uitvindingen verteld voor vaders en jongens – Auteur: E. Angel en bewerkt door Ir. P. Telder

© W.H.G. Stuiver - Havelte, augustus 2014