Reclame Transforma PSA

Reparatieverslag van de ‘Transforma’ Plaatspanningapparaat, afgekort PSA, plm. 1925

Daar er nergens een schema van het 'Transforma' PSA te vinden is heb ik het schema van de Philips PSA, type 372, geraadpleegd. In het Philips PSA zitten voor de + Det. schakelstanden 3 weerstanden van 20 kOhm (R1, R2 en R3).

Schema Transforma PSA Detailopname
De ‘Transforma’ PSA heeft 4 weerstanden voor de + Det. schakelstanden waarvan er 3 defect zijn. De goede weerstand is 12 kOhm. De oplossing heb ik praktisch logisch gezocht en de defecte weerstandcombinatie vervangen door 4 weerstanden van 12 kOhm/2 Watt.

Het Condensatorblok Inhoud Oud en NieuwDe nieuwe condensatoren Pertinax plaat met soldeerogen


Toen provisorisch alles werkte heb ik condensatoren in het blok vervangen. Het binnenste van het blok liet zich gemakkelijk verwijderen m.b.v. een mes. Vervolgens in het lege blok stenen op 2 lange zijden aangebracht, een pertinaxplaat op maat gemaakt en hierop in dezelfde positie soldeerogen aangebracht.

En nu de onderdelen aan de onderzijde bevestigd. In de randen van het blok inkervingen gezaagd en de inhoud in het blok gedaan en de lipjes op 4 kanten omgebogen.

Geen 373 gelijkrichtlamp meer in voorraad, dus heb ik de helft van de 1805 dubbele gelijkrichter gebruikt. (1 anodepen afgeknipt)

Radio Ontvang Inrichting 1925

Vervolgens de kast weer aangebracht en een duurproef op mijn ‘Spoelen Radio-ontvanger’. De anode- en detectorspanning laten zich goed regelen en heb prima ontvangst van Midden Golf radiostations.

© W.H.G. Stuiver, Havelte, november 2018