Nostalgie - Historie - Techniek
Totale Hoogte: 1,2 m
Het 'Bedieningspaneel'
'Emailledraad'
Het Schema:
Inleiding:
Een raamantenne heeft als doel de 'selectiviteit' van de radio-ontvangst te verbeteren door nevenstations weg te filteren (richteffect) en wanneer een lange AM-antenne buiten niet mogelijk is toch het toestel te voorzien van voldoende antenne-signaal. Het doel van de raamantenne is dus storingsvrije ontvangst.
In de 2e Wereldoorlog veel toegepast om de Duitse stoorzenders te ontwijken voor betere ontvangst van ‘Radio Oranje’ en de BBC die van Londen uitzonden.
Dankzij een schets, gekregen van mede-radioverzamelaar Aart Selles, ben ik aan de gang gegaan met eigen materialen een soortgelijke raamantenne te bouwen.
Het Bouwen:
Het oorspronkelijk ontwerp was een raamantenne met 7 windingen. Voor een betere verdeling op de Midden Golf heb ik dit vergroot tot 9 windingen.
Voor de bedrading van deze experimentele raamantenne heb ik 0,8 mm emailledraad gebruikt. De doorvoeren van de draad hebben een onderlinge afstand van 7 mm.
Om het bereik te vergroten heb ik de mogelijkheid gemaakt d.m.v. een schakelaar de 2e variabele condensator van 500 pF in te schakelen.
Tevens heeft deze afstembare raamantenne (parallelkring) de mogelijkheid de buitenantenne al of niet te gebruiken. D.m.v. het afstemmen en de raamantenne in de meest gevoelige stand (richteffect) te plaatsen, verkrijgt men de ontvangst optimaal en selectief (vrij van nevenstoringen)
Als variabele condensator heb ik een 2-voudig type met vertraagde regeling genomen. (2 x 500 pF)
Het resultaat:
Het is echt de moeite waard om met deze raamantenne te gaan experimenteren om op je woonadres optimaal diverse regionale zenders te ontvangen, bijv. overdag in Havelte Dr. heb ik op de Midden Golf redelijke goede ontvangst van 'Studio Denakker' (zenderlocatie Klazienaveen Dr.) (0,05 kW) (675 khZ, 444 m), Radio 'Seabreeze' (zenderlocatie Akkrum Fr.) (0,1 kW) (1395 khZ, 215 m) en sterke ontvangst via de eigen mini-AM zender, te verkrijgen (via René Leytens), ingesteld op 747 khZ – 401,6 m. S ’avonds betere ontvangst van buitenlandse stations.
Jammer datde laatste Nederlandse zender ‘Grootnieuws-Radio.nl' per 1 januari 2019 gestopt is op de Midden Golf.
De afmetingen van de raamantenne zijn als volgt:
Totale hoogte: 1,2 m
Bodemplank: 24 x 20 1,8 cm. Onder de bodemplank zijn 4 vilten voetjes bevestigd.
4 x tussenplankjes: 24 x 7 x 0,8 cm
2 x lange zijplankjes: 6 x 112 x 0,8 cm. In deze plankjes zijn gaten gemaakt voor het doorvoeren van de middenlat
Middenlat 3 x 2 x 112 cm. De bevestiging van deze lat aan de tussenplankje is met metalen hoekstukjes.
Boven en onder 2 pertinax plaatjes (7 x 6 cm) voor het doorvoeren van de draad aan de onder en bovenkant. De pertinax plaatjes zijn van zaagsnedes voorzien om de draad door heen te geleiden.
Raamantenne 1923:
Vroeg in de radiogeschiedenis was men al bezig met het bouwen van 'Raamantennes' zoals beschreven op bladzijde 12 van no 9 van de eerste jaargang 1923 van het tijdschrift 'Radiowereld'':
Schets bouw: met dank aan Aart Selles