Het zoeken naar een zender!
--------Zelfbouw Kristalontvanger-------

Kleinzoon Mark, vol verbazing......

Zelfbouw Kristalontvanger met in de vijftiger jaren van de vorige eeuw bekende Amroh Mu-Core 402 Spoel.

Het is natuurlijk leuk en interessant je geliefde kleinzoon Mark enkele dagen op bezoek te hebben en samen met opa een kristalontvanger te bouwen. Dit hebben wij gedaan door een passieve schuifradio bouwkit te bestellen bij http://www.kristalradio.nl/ . Hij kan dan zelf de spoel wikkelen, de aansluitingen maken. Vervolgens leert hij met de soldeerbout om te gaan en krijgt een idee wat de begrippen antenne, aarde, afstemkring, diode en een een oortipje of koptelefoon is. Hij had hier veel plezier in en was verbaasd over de werking. Door een kern te verschuiven in de spoel kon hij zoeken naar een zender.

Door Mark gebouwde Kristalontvanger

Zelf had ik nog een gebouwde kristalontvanger uit de museumtijd MUSEUM ‘Radio-Wereld’ te Diever met de beroemde Amroh 402 Spoel, die wat betere ontvangst geeft door de trafowerking van de 402 spoel die toegepast is.

Het Schema

Kristalontvanger met Amroh 402 Spoel

Met dit illustratieve voorbeeldkastje vertelde ik in eenvoudige bewoordingen de werking van de kristalontvanger. Mark mocht deze ook beluisteren en was verbaasd dat zo iets kon zonder lichtnet of batterijen. Het was voor hem een wonder kennis te maken met het grote wonder van de radiogolven.

Het aftasten van de kristaldetector was voor Mark een bijzondere praktische handeling en ervaring.

Toen ik 15 jaar werd heb ik van mijn ouders als sinterklaaskado de bouwdoos 'Pupil' gekregen. Deze bouwdoos werd in de vijftiger jaren van de vorige eeuw geleverd voor 18,50 gulden door de firma Maxwell te Panningen.

Gegevens Amroh 402 Spoel


© W.H.G. Stuiver, Havelte, 19 augustus 2015