Spectaculair!

Hoe werkt het?

De magische bol bevat een gasmengsel. Onder de glazen bol bevindt zich in het zwarte kastje een radiozender die hoogfrequent trillingen opwekt. Het gasmengsel verandert door deze trillingen in een plasma. De slierten (stralen) die verschijnen geven energie in het zichtbare gebied. Er verschijnen gekleurde wimpels.


Aanraking

De elektronische laserbol reageert op aanraking. De stralen worden aangetrokken door de hand en worden sterker wanneer de vingers de glazen bol aanraken. Soms voelt men een lichte prikkeling die veroorzaakt wordt door de trillingen op het glas wanneer de elektronen tegen de oppervlakte van de glazen bol aanbotsen.


Reactie op geluid

Als we de knop “geluid’ aanzetten, kan de gevoeligheid van het geluid geregeld worden (b.v. van muziek of stem). Zelfs wanneer we een fluorescerende lamp (b.v. TL-buis) in serie met de hand tegen de bol houden gaat deze in het ritme van de spraak of de muziek oplichten.


Waar is de magische bol te koop?

De magische bol is te koop bij de zgn. “Trendy Winkels”. Deze winkels vindt men in diverse grotere plaatsen. In Nederland is de verkoopprijs ca EURO 150. Hoe groter de bol des te hoger de prijs.


© W.H.G. Stuiver, Havelte, juni 2018