'Kiddyphone ' - 1924

'His Masters Voice' Grammofoon plm. 1925

Opwindbare Kindergrammofoon, 'Kiddyphone' 1924

Je zult maar geboren zijn rond 1925 en op je tiende verjaardag krijg je zo’n prachtig beschildert 78-toeren opwindbaar kindergrammofoontje, dat zal toch iets heel bijzonders geweest zijn.

De opwindbare grammofoon voor volwassenen was al erg in trek en dan nu ook voor de kinderen, speciaal afgestemd voor kinderen, beschilderd met kindervoorstellingen en tevens in vrolijke kleuren beschilderd.

Zo simpel, zo eenvoudig, zo echt met het geluid van vroeger.

Compleet met een klein hoorntje voor versterking van het geluid en speciaal voor kleine 78-toeren schellak grammofoonplaatjes, de naalden moesten wel na 5 plaatjes draaien vernieuwd worden.

Met het sleuteltje kun je de veer opwinden net als bij de oude wekker van vroeger, dus geen energiebron ben je nodig. Alleen door draaien van het sleuteltje wordt de veer gespannen en wordt in de veer mechanische energie opgeslagen en tijdens het draaien ontspant de veer zich en komt de opgeslagen mechanische energie in de veer weer vrij.

Een kind kan de “grammofoon bedienen”.

Deze kindergrammofoontjes zijn momenteelgeliefde “collector items”.

(Rechtsboven een foto van een opwindbare grammofoon met een fraaie grote bloemvormige hoorn van het merk 'His Masters Voice', bouwjaar plm. 1920).


© Sjoukje Stuiver, maart 2001