Leo Baekeland

De uitvinder:

Leo Baekeland, een Amerikaan van Belgische afkomst, experimenteerde in het begin van de negentiende eeuw met de stof fenol. Hij mengde het met formaldehyde. Het resultaat was uiteindelijk kunststof bakeliet (1907).


Bakeliet:

Bakeliet is dus een synthetisch kunsthars product en is een scheikundige samenstelling van fenol en formaldehyde. Het laat zich gemakkelijk in allerlei vormen persen en het heeft naast een hoog isolerend vermogen tevens een grote mechanische stevigheid.

In de periode 1925-1960 werden er luidsprekerkasten en zelfs gehele radiokasten van gemaakt. De "Pannekoek"van Philips uit 1928 (zie foto) is er een voorbeeld van.

Er zijn verschillende fabrieksnamen o.a. "Philite"(Philips bakeliet) en "Hajeliet"(Hazemeyer bakeliet).

Door het hoge isolerend vermogen werd het voordat plastic werd uitgevonden (plm. 1950) veel toegepast in de elektrotechniek.


Het reinigen en weer glanzend krijgen van een bakelieten radiokast:

Ten eerste altijd eerst de radiokast reinigen met lauw water met een beetje Dreft erin. Het grofste vuil is dan verdwenen.


Vervolgens voor het mooi maken 3 methodes:

1. Kast m.b.v. toiletpapier gedrenkt in paraffine-olie goed inwrijven. Het papier wordt bruin en het bovenste laagje wordt verwijderd. De kast ziet er nu vettig (olie-achtig) uit. Ca 1 uur laten intrekken. Daarna net zo lang met droog toiletpapier poetsen tot er geen vuil of olie meer aan het papier zit. Paraffine is in flesjes bij de drogist verkrijgbaar voor ca f 3,50. Het geeft een goed resultaat.

2. Kast inwrijven met Valma Quick Wax (in niet-vloeibare vorm) inwrijven. Na ca 1/2 uur uitwrijven met wollen doek. Snel resultaat bij nog goede kasten. Deze autowas is verkrijgbaar bij de auto-accessoire handel.

3. Idem 2, maar dan met schoenpoets. Uitproberen is de moeite waard!

4. Slechte verkleurde kasten behandelen met Commandant Cleaner. Deze is verkrijgbaar bij de auto-accessoire handel in blikken busjes (vloeibare vorm) met diverse gradaties wat inwerking betreft o.a. 3, 4, enz. Hiermede is men in staat een lelijke kast toch weer mooi glanzend te krijgen. De gebruiksaanwijzing staat op het blik.


© W.H.G. Stuiver, Havelte, augustus 2014